L-karnitino pradžiamokslis: patarimai, nauda ir rizika

Išpopuliarėjęs dar 1980-aisiais – gerai žinomas sportuojantiems – riebalų deginimo karalius – L-karnitinas! Papildas, kurį vartoja sportininkai norėdami pasiekti geresnius rezultatus. Ką apie jį pravartu žinoti, kaip ir kada reikia vartoti? Keletas svarbių dalykų ir paaiškinimų…

Kas yra L-karnitinas?

L-karnitinas tai yra dar viena amino rūgštis, kuri yra gaminama žmogaus organizme bei susidaro iš lizino ir metionino amino rūgščių (taip pat ginčijimasi, kad tai priklauso vitaminų B rūšiai). Jis padeda gaminti energiją iš kūno riebalų. Skirtingai nei kai kurias kitas amino rūgštis, l-karnitiną organizmas pasigamina pats. Tiesa, jo gaminimas gali sutrikti tik tuo atveju, jei būna pažeistos asmens kepenys ar inkstai.

Didžiausias galimas šalutinis l-karnitino perdozavimo efektas yra viduriavimas. Apart to l-karnitinas neturi didelės rizikos sukelti sveikatos problemų.

Kam naudingas L-karnitinas?

  • L-karnitinas pagreitina riebalų metabolizmą, jį galima vartoti norint sulieknėti.
  • Kultūristai naudoja L-karnitiną, nes jis suteikia jiems energijos ir ištvermės – galima pakelti daugiau ir didesnius svorius.
  • L-karnitinas padeda sutrikus inkstų ar kepenų veiklai.
  • L-karnitinas stabdo smegenų senėjimą ir gerina jų veiklą.

L-karnitino nepatartina vartoti per ilgai – reikalingos pertraukos. Mūsų organizmai ilgainiui pripranta prie to, ką mes jiems duodame, o žinant, kad kūnas gaminasi l-karnitiną pats, įpratinti jį gauti skirtingas medžiagas pašaliniu būdu ir tai tęsti nepatartina. Organizmas gali greit atprasti gaminti tai, ką gali papildomai gauti su maistu.

Kaip vartoti L-karnitiną?

Tyrėjai nustatė, kad L-karnitinas geriausiai veikia tada, kai sportas būna itin intensyvus. Taip riebalų deginimas tampa dar spartesnis. Sportuojant patartina suvartoti 2-4 g l-karnitino. Jis parduodamas skysčio ir kapsulių pavidale. Rinkitės tai, kas jums atrodo patogiau.

Natūraliai L-karnitino galima gauti iš raudonos mėsos ir pieno produktų. Taip pat iš brokolių, šparagų, briuselio kopūstų, abrikosų, bananų, grikių ar grūdų.

Bodybuilding.com tinklapyje rašoma apie Jungtinėje Karalystėje darytą L-karnitino tyrimą. Surinkus grupelę žmonių, su panašiais mitybos planais, jiems per dieną buvo leidžiama suvalgyti 640 kcal daugiau (greit pasisavinamų angliavandenių).  Vėliau juos paskirsčius į dvi grupes – vienai grupei papildomai duota l-karnitino papildų, o kitai – ne. Po kurio laiko paaiškėjo, kad tie, kurie vartojo l-karnitiną išlaikė turimą kūno svorį, na, o tie, kurie jo negavo – padidinus dienos kalorijų normą priaugo iki 2-3kg riebalų.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s