Pakartoti jau pagamintą patiekalą arba valgyti šventinio stalo likučius antrą dieną yra tekę daugeliuj, tačiau kai kurie tokią patirtį gali prisiminti ne itin maloniai. Netinkamai peršildytas maistas ir jame likusios bakterijos gali sukelti apsinuodijimą, vėmimą ar viduriavimą, todėl yra labai svarbu mokėti saugiai antrą kartą patiekti maistą.
Visus produktus yra visada geriausia valgyti šviežius, ką tik pagamintus, tačiau, kai po šventės turite daugybę dar gardžiai atrodančių likučių – valgio švaistyti nesinori. Ką daryti ir kaip šildyti maistą, kad išvengtume apsinuodijimo, bakterijų patekimo į mūsų organizmus?
Svarbiausia taisyklė gaminant maistą yra geras jo įkaitinimas, aukšta temperatūra. Šildant maistą mikro bangų krosnelėje, dažnai pastebima, kad jis sušyla ne tolygiai, todėl pasirinkus būtent šį šildymo būdą yra svarbu pusiau sušildžius, maistą ištraukti, apversti arba pamaišyti ir dėti šildyti toliau. Norint maistą valgyti antrą kartą, reikia jį gerai įkaitinti – taip žus jame esančios bakterijos. Geriausias ir sveikiausias maisto šildymo būdas yra dujinė viryklė – kepimas, virimas.
Norint maistą valgyti dar kartą, patartina (jei tai buvo karštas patiekalas) likučius atvėsinus kambario temperatūroje ir, apvyniojus plėvele arba patalpinus indeliuose, nedelsus įdėti į šaldytuvą. Maistą svarbu apvynioti ar dėti į uždarus indus tam, kad tai sustabdytų bakterijų veisimąsi, patekimą į produktus. Nepamirškite atskirti maisto produktus – nedėkite jų į vieną indą.
Jei maistą pamirštote palikti šaldytuve, per naktį jame ko gero susikaupė daugybė bakterijų ir antrą kartą jo valgyti jau nebepatartina. Kambario temperatūra yra labiausiai tinkama bakterijų dauginimuisi, mat kambario temperatūros šilumoje bakterijos veisiasi sparčiausiai.