Oranžinis, apvalus ir panašus į pomidorą – tai persimonas. Saldus ir itin daug vitaminų turintis vaisius gali tapti puikus užkandis ar gardus bei naudingas vaisinių salotų ingredientas. Jo tekstūra dažnai primena pomidorą, tačiau pats vaisius yra kur kas saldesnis. Tiesa, jis valgomas ne tik žalias – kai kurie persimoną džiovina ir triauškia kaip „sėmkas“, o kiti dar ir naudoja arbatai. Jei kas dar nesate ragavę, būtinai nusipirkit ir pabandykit, galbūt tai taps jūsų mėgstamiausias vaisius! Jame beveik nėra riebalų – vaisiuje gausu vandens.
Persimonas yra puikus ne tik dėl skonio – jame yra gausu įvairių vitaminų. Šiame vaisiuje galima rasti daugybę vitaminų A, C bei K. Vitaminas C esantis vaisiuje padeda stiprinti imunitetą ir apsaugo nuo įvairių peršalimo ligų, todėl lygiai taip, kaip ir citrina, persimonas yra naudingas ir žiemą.
Turintis daug skaidulų ir veikiantis kaip antioksidantas – persimonas padeda norintiems atsikratyti viršsvorio. Žinoma, kad skaidulų turintys produktai sumažina norą suvalgyti daugiau cukraus.
Taip pat sakoma, kad dėl savo naudingųjų medžiagų persimonas padeda atsikratyti pajuodusių paakių bei sustabdo raukšlelių aplink akis atsiradimą – lėtina odos senėjimą.
Persimone taip pat randamas ir potasiumas, kuris padeda gerinti širdies veiklą, todėl šis vaisius idealiai tinka ir tiems, kurie yra turėję problemų su širdimi – jis padeda ją stiprinti.
Verta žinoti:
Persimoną galite valgyti paprasčiausiai kandant jį kaip obuolį, arba susipjaučius griežinėliais. Kartais paragavus vaisių jaučiamas itin nemalonus išsausėjimas burnoje – tai reiškia, kad odelėje yra daug tanino. Tokiu atveju vaisių patartina nusilupti.