Čia sėklos ir saugus jų vartojimo būdas

Supermaistui priskiriamos sėklos, kuriose gausu naudingųjų maistinių medžiagų, nors ir gerai žinomos, tačiau į mitybos madą atėjo visai neseniai. Tokio tipo produktai, nors ir ankščiau buvę ne labai populiarūs, vis tik yra nepaprastai naudingi ir reikalingi daugeliui. Ar čia sėklas (angl. chia seeds) valgysite pusryčiams, ar vakarienei – nėra taip svarbu. Svarbiausia yra žinoti kaip taisyklingai jas valgyti. Yra valgymo būdai, kuriais naudingosios maisto medžiagos dažnai būna pasisavinamos lengviau ir tampa geriau virškinamomis, o būna ir atvirkščiai. Čia sėklose rasite daug baltymų, skaidulų, kalcio, omega 3 riebalų rūgščių ir gausybę antioksidantų. Norint gauti visas naudingąsias medžiagas jūs privalote žinoti kaip atsargiai ir nepavojingai turi būti vartojamos sėklos.

 Vienas pacientas ligoninėje pasirodė po to, kai sakė, jog šaukštą šių sėklų bandė paprasčiausiai nuryti ir užsigerti vandeniu. Vyrui prasidėjo nemalonūs skausmai, mat didelis kiekis sėklų organizme išbrinko ir padidėjo net keletą kartų. Be abejo, po kiek laiko tai susivirškino, tačiau tai tik patvirtina, kad godžiai susibėrus šaukštą sėklų, asmuo gali pajausti nemalonų pilvo pūtimą ar skrandžio raižymą.

Kaip valgyti čia sėklas?

Žinant, kad sėklytės padidėja keletą kartų, yra patartina jas prieš valgant išbrinkinti. Taip valgysite sėklas paskutiniame jų pavidale, kuris primins želė drebučius ir būsite sotūs ilgesnį laiko tarpą. Sėklas išbrinkinti patartina nuo keleto valandų. Yra įrodyta, kad suvartojus prieš tai išbrinkintas sėklas, jūsų organizmas pasisavins daugiau omega 3 riebalų rūgščių. Galite čia sėklas palikti brinkti ir per naktį bei vėliau suvalgyti maistą pusryčiams. Štai keletas, skanių ir saugių čia sėklų valgymo idėjų:

  1. Čia košė su jogurtu ir avižiniais dribsniais. Sumaišykite mėgstamą jogurtą su šaukštu avižinių dribsnių ir arbat. šaukšteliu čia sėklų.
  2. Čia pudingas su riešutų pienu. Valgomą šaukštą čia sėklų užpilkite 300ml kokosų pieno.
  3. Čia vaisiniai kokteiliai. Sumaišius bananus, braškes ir mėlynes, įpilkite 100ml riešutų pieno ar vandens bei įdėkite šaukštą čia sėklų.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s